Eläkkeiden korotuksesta Sosiaali- ja terveysministeriölle 18.7.2008

Esitämme, että eläkkeitä vastaisuudessa korotetaan kaksi kertaa vuodessa esimerkiksi tammikuun ja heinäkuun alussa. Näin tapahtui vuoteen 1984 saakka.

Perustelut:

Nykyisin eläkkeitä korotetaan kerran vuodessa, tammikuun alussa. Korotuksen perusteena ovat tilastot, jotka on laskettu vuoden ajalta edellisen vuoden syyskuun loppuun saakka. Elinkustannusten nousu mainitun syyskuun jälkeen hyvitetään eläkeläisille vasta yhden vuoden ja kolmen kuukauden jälkeen. Tänä aikana voi tapahtua ja on tapahtunutkin merkittäviä muutoksia ansiotasossa ja elinkustannuksissa.

Esimerkkinä tästä käy nykyinen tilanne: Elinkustannukset nousivat vuodessa 3,8 % (tammikuu 2007–tammikuu 2008) Palkat nousivat loka–joulukuussa 2007 5,2 % Eläkkeet nousivat 1.1.08 2,39 –2,5 %

Eläkeläiset saavat odotella hyvitystä edellä mainituista elinkustannusten ja palkkojen noususta aina 1.1.2009 asti, ja silloinkin korotus on vain osittainen. Korotukset tulevat Suomen kaltaisen kalliin hintatason maassa kohtuuttoman myöhään. Eniten korotusten myöhäisyys vaikuttaa pienituloiseen kansanosaan, sillä keskimääräinen eläke on vain noin 1 200 euroa kuukaudessa bruttona.

Esittämällämme uudistuksella varmistetaan, että eläkkeiden ostovoiman kehitys seuraa paremmin kustannus- ja palkkatason nousua.